HÍRLEVÉL
FELIRATKOZÁS

 



















Lajta lakókert

Mosonmagyaróvár Lajta lakókert megvalósítása

Mosonmagyaróvár 1994-ben készült Általános Rendezési Terve a gimnázium mögötti, két Lajta közötti területet lakóterületként jelölte ki. Az Önkormányzat 2001-ben a MOVINNOV KFT-t bízta meg a lakóterület kialakításával. A megvalósítás 2001 februárjában a területre vonatkozó Részletes Rendezési Terv készítésével indult. A Rendezési Terv koncepciójának kialakítását követően már megkezdődtek a közművek tervezési munkái, illetve ezzel párhuzamosan - mivel a terület nagyobb része magántulajdonban volt - a telekvásárlások. A Képviselő-testület júniusi ülésén elfogadta a terület beépítési feltételeit rögzítő rendezési tervet.

A kivitelezési munkák az engedélyeztetést és a kivitelezők kiválasztását követően 2001. augusztus végén indultak a földmunkákkal, illetve a vízi közművek építésével.
2001. év végére elkészült az ivóvíz hálózat, a szennyvíz-csatorna hálózat, a gyűjtőút nyomvonalán a csapadékvíz csatorna hálózat, a földgázhálózat, az elektromos energia hálózat, szilárd burkolatot kapott a Pacsirta utca és megtörtént a Malomági-Lajtán a hídszerkezet kivitelezése is.
2002-ben készült el a közvilágítás hálózat, a telefon és kábeltévé hálózat, valamint szilárd burkolatú utat kapott a gyűjtőút a Terv utcáig, körforgalmi csomópont létesült a gyűjtőút és a Pacsirta utca csomópontjánál.

Néhány adat a kivitelezésről:

Ivóvíz vezeték bekötő vezetékekkel:             3.360 fm
Szennyvíz vezeték bekötő vezetékekkel:       3.400 fm
Csapadékvíz csatorna 1 db átemelővel:            331 fm
Földgáz vezeték bekötő vezetékekkel:           3.830 fm
10 kV-os elektromos kábel:                          1.200 fm
0,4 kV-os elektromos kábel:                         3.300 fm
Trafó:                                                               2 db
Közvilágítási földkábel:                                 3.500 fm
Közvilágítási kandeláber:                                   88 db
Kavicsozott felületű út:                                3.956 fm
Szilárd burkolatú út:                                    1.215 fm

 

A terület kialakítása során alapvető szempont volt, hogy a mai kor követelményeinek megfelelő közművesítettségi szintű lakótelkek jöjjenek létre és minden közművezeték a föld alatt legyen elhelyezve. 
A terület feltárása érdekében a Malomági Lajtán egy nagyteherbírású hidat kellett építeni, melyen keresztül a Kállai utcán és a Terv utcán a terület kapcsolódni tud a város közlekedési hálózatához. 

A beruházás során összesen 154 lakótelek alakult ki. Ezen belül igyekeztünk megfelelő kínálatot teremteni különböző építési módoknak, így vannak 3-400 m2 közötti zártsorú beépítésre alkalmas sorházas telkek, 700 m2 körüli családi ház építésére alkalmas telkek, illetve társasházak létesítésére is van lehetőség.
A rendezési tervi előírások értelmében a terület ellátását biztosító kereskedelmi, szolgáltató létesítmények elhelyezésére a gyűjtőút melletti ingatlanok kerültek kijelölésre.

A Lajta lakókert elnevezés is utal arra, és a szabályozás is arra ösztönöz, hogy egy csendes, nyugodt, zöldövezeti lakóterület alakuljon ki ebben a szép természeti környezetben, melyet a Lajta két ága határol.

A kivitelezési munkák 2002. április 20-ig a területen befejeződtek, és a hónap végén a telkek nagy részének birtokba adása is megtörtént.
2002 őszén a Movinnov KFT az utcák fásítását is elvégezte. A lakókert teljes területén - a városban elsőként - utcánként egységes fasorok létesültek.