HÍRLEVÉL
FELIRATKOZÁS

 



















Mosonmagyaróvári Innovációs és Kereskedelmi Park (Mowinpark)

Több mint 1 milliárd forintos beruházással 37 hektáron alakította ki a MoWinPark Kereskedelmi és Innovációs Parkot 2007 - 2009 között Mosonmagyaróvár Önkormányzata megbízásából a Movinnov Kft. A város az innovációs központba letelepülő cégek révén bővülő foglalkoztatottságot és növekvő adóbevételeket remél. A park kialakítását a magyarországi Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program az Európai Unio segítségével, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával csaknem 150 millió forinttal támogatta.

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata jelentős önkormányzati ingatlanok felhasználásával hozta létre 2007 őszén az új ipari parkot. Kedvező fekvése és jó közlekedési kapcsolatai miatt a város Barátság úti területét választották ki erre a célra, mert a terület közvetlenül az 1-es főút mellett fekszik és egy MÁV iparvágány is található a területen, mely biztosíthatja a vasúti közlekedési kapcsolatot is. A fejlesztés barnamezős beruházás keretében a terület teljes közművesítését (víz- és szennyvízhálózat, gázhálózat, elektromos hálózat, távbeszélő hálózat, közvilágítás) az 1-es főúton pedig egy közlekedési csomópont kialakítását és a belső közúthálózat kiépítését foglalta magában. A beruházást a 100 %-ig önkormányzati tulajdonú ingatlanfejlesztő társaság a Movinnov Kft. irányította.
A MoWinPark tulajdonosa 45 százalékban az önkormányzat, 32 százalékban a Movinnov Kft. (mely 100 százalékban az önkormányzat cége), a fennmaradó tulajdonhányad felett magánbefektetők rendelkeznek.  

Összességében mintegy félmilliárdos költségvetésű beruházáshoz - a bontás-tereprendezésre, a közvilágítás és a belső úthálózat kiépítésére, illetőleg marketing- és PR-feladatok ellátására - pályázott az önkormányzat uniós támogatásra. A 494 millió forintos projekthez 148 milliót, tehát a teljes összeg 30 százalékát nyerte el Mosonmagyaróvár.
Ma a park 37 hektáros területe teljesen közművesített, a legmagasabb elvárásoknak is mindenben megfelel, és készen várja a betelepülő cégeket. A MoWinPark ideális letelepedési hely a lendületesen fejlődő kis- és közepes méretű vállalatok számára és a nagyobb kereskedelmi, gazdasági vállalkozások, valamint a fejlesztést, innovációt legfontosabbnak tartó cégek számára is.

Adatok, paraméterek, letelepedési feltételek

A MoWinPark összesen 370.000 m2 fejlesztési területen 900 m2-től akár több tízezer négyzetméteres nagyságig közművesített, jól megközelíthető telkeket biztosít a vállalkozások számára Mosonmagyaróváron, teljes körűen kiépített parki infrastruktúrával. A városrendezési szabályzat kereskedelmi, szolgáltató, illetve nem jelentősen zavaró hatású gazdasági tevékenység végzését teszi lehetővé. A beépítési mód szabadon álló, telepszerű. Területen belüli elhelyezkedéstől függően a legkisebb kialakítható telekméret 900 - 1500 m2, a legnagyobb beépítethetőség 40 - 50 %, a legnagyobb építménymagasság 7,5 - 16 m. A telkeken a kötelező zöldfelület aránya minimum 20 %, a burkolt felület nagysága maximum 40 %.

A terület kereskedelmi (élelmiszer, barkács, építőanyag, elektronika, pénzügyi szolgáltatások), gazdasági, innovációs, valamint környezetkímélő és tudásintenzív ipari tevékenységek ösztönzésére, közlekedésszervezésre (logisztika, szállítmányozás, raktározás), korszerű telephelyek kialakítására, vállalkozói inkubátorház létesítésére rendkívül jó feltételeket biztosít.

Kivételes logisztikai adottságok

A MoWinPark épít Mosonmagyaróvár kiemelkedő nemzetközi gazdasági és közlekedési kapcsolataira. A Park közvetlenül az 1. számú főút mellett, a város legdinamikusabban fejlődő részén található. Bejáratától 5 km távolságra érhető el az M1 (Bécs-Budapest) és M15 (Pozsony) autópályák csomópontja, mely egyúttal három nemzetközi főközlekedési nyomvonal találkozásási pontja is (E60, E65, E75). Közelében halad a Bécs-Budapest közötti (IV. páneurópai korridor részét képező) villamosított vasútvonal, melyre igény szerint a meglévő nyomvonalon iparvágányi kapcsolat létesíthető. 

 

MoWinPark Projektleírás